yatay_gecis_basvuru

 

Abdullah Gül Üniversitesi Yatay Geçiş Yönergesi için Tıklayınız...

Başvuruda Yüklemeniz Gereken Belgeler İçin Tıklayınız.... 


BAŞVURU KOŞULLARI


Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş (Başvuru Koşulları)

1-Kurum içi kontenjana başvuracak adayların aşağıda belirtilen koşulları sağlaması gerekir.

 a) Öğrencinin başvuru sırasında bir diploma programda kayıtlı veya izinli (öğrenci statüsünde) olması zorunludur.

b) Öğrencinin lisans programına başlamış ve en az iki yarıyılı tamamlamış olması zorunludur.

c) Kurum içi yatay geçiş başvurularında, öğrencilerin programlarında bitirmiş oldukları yarıyıllarda almaları gereken derslerin en az % 70’ini almış ve bu dersleri en az D/S veya eşdeğeri notu ile geçmiş olması gereklidir. Bu derslerden en az birinin ilgili programın koduyla alınmış olması zorunludur. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

ç) Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2,30/4,00 olması zorunludur.

d) Kurum içi yatay geçiş başvurularında, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.


Yurt İçi/Kurumlar Arası Yatay Geçiş (Başvuru Koşulları)


1-Bu kapsamda başvuracak adayların başvuru yapabilmesi için aşağıda belirtilen koşulları sağlaması gerekir.

a) Öğrencinin programında (İngilizce hazırlık sınıfı dışında) en az iki yarıyılı tamamlamış olması zorunludur.

 b) Öğrencinin genel not ortalamasının en az 3,30/4,00 olması zorunludur. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

 c) Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda, bitirmiş olduğu yarıyıllara ait programın müfredatında belirtilen tüm dersleri almış ve D/S veya eşdeğeri notu ile geçmiş olması zorunludur. Kayıtlı olduğu yarıyıllarda, program müfredatında yer alan tüm dersleri almamış olan öğrenciler ya da herhangi bir dersten başarısız olan (F, NA, U, I, W veya eşdeğeri) öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaz. 2) Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında okuyan T.C. ve KKTC uyruklu öğrenciler başvuruda bulunabilirler. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

3) Sadece bir programa yatay geçiş başvurusu yapılabilir.

 4) Öğrencinin yükseköğrenim kurumuna kayıt olduğu yıldaki yerleştirme puanının, yatay geçiş yapmak istediği programın ilgili yılına ait taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile eklenmiştir.)


Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Başvuru Koşulları)


1-Bu kapsamda başvuracak adayların başvuru yapabilmesi için, yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, yatay geçiş yapmak istediği programın aynı yıla ait yerleştirme taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

2) Bu kontenjana YKS Kılavuzunda yer alan; Ülkemizdeki ve KKTC’deki yükseköğretim kurumlarına merkezi yerleştirme veya ilgili yılın ÖSYS/YKS Puanına ve özel yetenek sınavı ile kayıt yaptırmış adaylar ile Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile yerleştirilerek kayıt yaptıran adaylar başvuru yapabilirler. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

3) Öğrencinin geçmek istediği programa, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu programa kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamaz.

4) Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu bir defa yapılabilir.

5) Merkezi yerleştirme puanı ile diğer üniversitelere yatay geçiş yapan öğrenciler daha sonraki yatay geçiş başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.


Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlardan Yatay Geçiş (Başvuru Koşulları)


1-Bu kapsamda başvuracak adayların başvuru yapabilmesi için aşağıda belirtilen koşulları sağlaması gerekir. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

a) Adayların yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın YÖK tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu lisans diploma programların eşdeğerliğine başvuru yapılan ilgili bölüm tarafından kabul edilmesi şartı aranır. b) Öğrencinin, kayıtlı olduğu programa girmiş olduğu yıla ait AGÜ lisans programlarına yurt dışından öğrenci kabul kriterlerinde yer alan SAT ile kabul edilmiş olması veya girmiş olduğu yıla ait YKS puanını sağlamış olması gerekir.

c) Genel not ortalamasının en az 3,30/4,00 olması zorunludur.

2) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

3) İkinci fıkra dışında yatay geçiş başvurusu yapan öğrencilerin kayıtlı bulunduğu programda, bitirmiş olduğu yarıyıllara ait programın müfredatında belirtilen tüm dersleri almış ve D/S veya eşdeğeri notu ile geçmiş olması zorunludur. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.) 4) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, öğrencinin yatay geçiş yapmak Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, yurt dışındaki aynı yükseköğretim kurumundan bir programın her bir sınıfına geçiş yapabilecek öğrenci sayısı o programın ilgili sınıfının yurt dışı kontenjanının yüzde on beşini (%15) geçemez. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

5) Başarı sıralaması şartı aranan bir programa yatay geçiş yapılabilmesi için; öğrencinin yükseköğrenimine başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının (Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU) CWTS Leiden Ranking) en az üçünde ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması ve bu Yönetmeliğin dönem/sınıf ve başarı şartlarını taşıması gereklidir. Sıralama kuruluşlarının önceliği Senato tarafından belirlenir. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

6) İlk dört yüzlük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde; (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

a) Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, her halükârda YKS yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir.

b) Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların, kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması şartı aranır.


AGÜ’de Kayıtlı Uluslararası Öğrencilerin Yatay Geçişi (Başvuru Koşulları)


1-AGÜ’deki bir programa kayıtlı uluslararası öğrenciler, SAT toplam puanına ve GPA’lerine bağlı olarak başka bir programa yatay geçiş yapabilirler. (2) Bu kapsamda başvuracak adayların aşağıda belirtilen koşulları sağlaması gerekir:

a) SAT toplam puanına bağlı yatay geçiş başvurularında başvuru yapılan programın ilgili yılda SAT tabanı puanı bulunmuyorsa, değerlendirmede SAT taban puanı 1100 olarak alınır. (23.08.2023 tarih ve 2023.24.01 sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

b) GPA’ya bağlı olarak yatay geçiş başvurularında genel not ortalamasının en az 2,30/4,00 olması zorunludur.

c) Öğrencinin başvuru sırasında bir programda kayıtlı veya izinli (öğrenci statüsünde) olması zorunludur.

ç) SAT toplam puanına bağlı yatay geçiş başvurularında programında (İngilizce hazırlık sınıfı dışında) en az bir yarıyılı, GPA’ya bağlı olarak yatay geçiş başvurularında ise programında (İngilizce hazırlık sınıfı dışında) en az iki yarıyılı tamamlamış olması zorunludur.

 d) GPA’ya bağlı olarak yatay geçiş başvurularında, öğrencilerin programlarında bitirmiş oldukları yarıyıllarda almaları gereken derslerin en az %70’ini almış ve en az D/S veya eşdeğeri notu ile geçmiş olması gereklidir. Bu derslerin en az birinin ilgili programın koduyla açılmış olması zorunludur.